Μοξαθεραπεία

Η Μοξαθεραπεία είναι η τοπική και εστιασμένη εφαρμογή θερμότητας με την καύση του βοτάνου Artemisia Vulgaris (Αψιθιά). Είναι ένα κομμάτι της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής και συχνά συνδιάζεται με το βελονισμό.

Ο Κινέζικος χαρακτήρας για την Mοξαθεραεπία (灸 – “jiǔ”) αποτελείται από 2 μέρη. Το κάτω μέρος σημαίνει “φωτιά” ενώ το άνω μέρος σημαίνει “πολύ ώρα”, οπότε με λίγα λόγια σημαίνει “πολύ ώρα με φωτιά”.

Η εφαρμογή της θερμότητας γίνεται κυρίως κοντά/πάνω σε σημεία βελονισμού καθώς και κατά μήκος των μεσημβρινών. Σύμφωνα με την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική, η Μοξαθεραπεία έχει Yang χαρακτήρα, προωθεί τη ροή της ενέργειας Qi, την κυκλοφορία του αίματος και ενισχύει την ενέργεια του σώματος. Επίσης είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική σε μυοσκελετικές παθήσεις και σε καταστάσεις που προκαλούνται από κρύο, υγρασία και ανεπάρκεια.

Σύμφωνα με τη Δυτική Ιατρική, η εφαρμογή θερμότητας είναι ευεργετική καθώς προκαλεί υπεραιμία στην προσβεβλημένη περιοχή. Περισσότερο αίμα στην περιοχή σημαίνει περισσότερα θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο στους τραυματισμένους ιστούς με αποτέλεσμα ταχύτερη θεραπεία. Επίσης, η εφαρμογή θερμότητας μπορεί να μειώσει τον πόνο, τον μυϊκό σπασμό, την μυϊκή δυσκαμψία και την αρθρική σκληρότητα.

Έρευνες έχουνε εξηγήσει επιστημονικά γιατί και πώς η εφαρμογή θερμότητας μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο. Aυτό συμβαίνει γιατί οι αισθητήριοι υποδοχείς όταν ανταποκρίνονται σε θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς εμποδίζουν την επίδραση των χημικών“αγγελιοφόρων” που κάνουν το σώμα να αναγνωρίσει τον πόνου (BBC, 2006).

Tέλος, οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες των βασικών χυμικών συστατικών που βρίσκονται στο βότανο Artemisia Vulgaris, borneol και cineole (eucalyptol), συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση και στον περιορισμό του πόνου (με τη μείωση της φλεγμονής) και επιταγχύνουν τη διαδικασία θεραπείας.