Διακοπή καπνίσματος, αποτοξίνωση, κατάχρηση ουσιών

Διακοπή καπνίσματος, αποτοξίνωση, κατάχρηση ουσιών

Ο βελονισμός ως εναλλακτική προσέγγιση για τη διακοπή του καπνίσματος παρουσιάζει έναν αυξανόμενο αριθμό των προσερχόμενων στη θεραπεία. Στην πραγματικότητα, ο βελονισμός έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως και αποτελεσματικά τα τελευταία 30 χρόνια στη θεραπεία των τοξικομανών, λόγω της ιδιότητάς του να μειώσει τους πόνους και να ανακουφίσει τα συμπτώματα στέρησης, όπως την ευερεθιστότητα, το άγχος και τη δυσκολία στη συγκέντρωση. Στις ΗΠΑ, το 70% των ενηλίκων καπνιστών αναφέρουν ότι θέλουν να σταματήσουν το κάπνισμα και εκατομμύρια προσπαθούν να το επιτύχουν κάθε χρόνο. Εάν έχετε προσπαθήσει να σταματήσετε το κάπνισμα, ξέρετε πόσο δύσκολο μπορεί να είναι. Η νικοτίνη είναι μία ισχυρή εθιστική ουσία. Στην πραγματικότητα, έρευνες δείχνουν ότι η νικοτίνη είναι το ίδιο εθιστική, όπως η ηρωίνη, η κοκαΐνη, και το αλκοόλ.

Εκτιμάται ότι οι περισσότεροι καπνιστές θα προσπαθήσουν να σταματήσουν το κάπνισμα δύο, τρεις φορές ή περισσότερες φορές, πριν τελικά καταφέρουν να αποκόψουν τη συνήθεια. Όταν οι συμβατικές μέθοδοι για τη διακοπή του καπνίσματος έχουν αποτύχει, οι καπνιστές συχνά αναζητούν νέες προσεγγίσεις στην εναλλακτική ιατρική.

Ο βελονισμός φαίνεται να είναι επιτυχής για τη διακοπή του καπνίσματος. Πολλοί ερευνητές (Cheng, 2013) αποδίδουν τα αποτελέσματα του βελονισμού στο γεγονός ότι η εφαρμογή του μπορεί να επιρεάσει τα επίπεδα διαφόρων νευροδιαβιβαστών, όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη, επηρεάζοντας έτσι τη συναισθηματική κατάσταση και το σύνδρομο στέρησης.

Η θεραπεία μέσω βελονισμού επικεντρώνεται στην καταπολέμηση της νευρικότητας, του αισθήματος στέρησης, της ευερεθιστότητας και ανησυχίας, συμπτώματα για τα οποία οι άνθρωποι συχνά παραπονούνται κατά τη διάρκεια των προσπαθειών τους να κόψουν το κάπνισμα. Εξισορροπώντας την ενέργεια μέσα στο σώμα, ο βελονισμός βοηθά επίσης στη χαλάρωση και την αποτοξίνωση.

Ο βελονισμός δεν αποτελεί πανάκεια ή μαγική θεραπεία για τη θεραπεία της εξάρτησης από οποιαδήποτε συνήθεια, συμπεριλαμβανομένου του καπνίσματος. Όμως, ο βελονισμός είναι αποτελεσματικός στο να καθιστά ευκολότερη τη διαδικασία διακοπής του καπνίσματος, αλλά και παραμονής μακριά από αυτό και μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας. Σημειώνεται ότι κάθε θεραπευόμενος που προσέρχεται σε εφαρμογή θεραπείας μέσω βελονισμού, αντιμετωπίζεται διαφορετικά και η θεραπεία προσαρμόζεται στις ειδικές ανάγκες της κάθε περίπτωσης. Η θεραπεία διακοπής του καπνίσματος μέσω βελονισμού περιλαμβάνει την εισαγωγή βελόνων σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος και στο αυτί του θεραπευόμενου, τα οποία επηρεάζουν συγκεκριμένα όργανα και ενεργειακές οδούς που συνδέονται με τη διακοπή της συνήθειας του καπνίσματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μετά την αφαίρεση των βελόνων η εφαρμογή ειδικών σφαιριδίων για την τόνωση των σημείων μεταξύ των θεραπειών και τη μείωση του σύνδρομου στέρησης.

Το πρωτόκολλο ωτοβελονισμού NADA για την αποτοξίνωση και την κατάχρηση ουσιών

Η NADA GR (National Acupuncture Detoxification Association) είναι μία οργάνωση που παρέχει εκπαίδευση στο πρωτόκολλο ωτοβελονισμού NADA  και λειτουργεί με την υποστήριξη της NADA UK. Η NADA-GR στηρίζει την εκπαίδευση και την κατάρτιση που σχετίζονται με τη διαδικασία χρήσης του συγκεκριμένου πρωτοκόλλου ωτοβελονισμού, για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών και του αλκοόλ, βοηθώντας στην ανακούφιση από τα συμπτώματα κατά τη διάρκεια της αποτοξίνωσης καθώς και την πρόληψη της υποτροπής και την υποστήριξη μακροπρόθεσμης ανάκαμψης.

Επιπλέον, το πρωτόκολλο της NADA μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση-διαχείριση του άγχους και του μετά-τραυματικού στρες, δεδομένου ότι μπορεί να λειτουργήσει ως μια μη-λεκτική, αρχική βοήθεια στους ασθενείς. Η εφαρμογή του πρωτοκόλλου της NADA βασίζεται στην εισαγωγή πέντε, μικρών, ανοξείδωτων, αποστειρωμένων βελόνων σε συγκεκριμένα σημεία της εξωτερικής επιφάνειας του αφτιού     και έχει αποδειχθεί ότι είναι κλινικά αποτελεσματικός και οικονομικός, χωρίς τη χρήση φαρμάκων.

Το πρωτόκολλο της NADA είναι πιο αποτελεσματικό όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλες θεραπευτικές μεθόδους, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στα δεδομένα του τομέα. Η συνδυασμένη εφαρμογή του βελονισμού με την παροχή συμβουλών (συμβουλευτική) ή με ομάδες υποστήριξης και ψυχολογικής θεραπείας-υποστήριξης ενισχύει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Το πρωτόκολλο NADA έχει αποδειχτεί ότι μειώνει σημαντικά:

– Tο σύνδρομο στέρησης του αλκοόλ και των ναρκωτικών ουσιών
– Τα συμπτώματα στέρησης και υποτροπής
– Το άγχος, την αϋπνία και το μετά-τραυματικό στρες

Chen, K., J., 2013. Neurobiological Mechanisms of Acupuncture for Some Common Illnesses: A Clinician’s Perspective. Journal of Acupuncture and Meridian Studies, 7(3), pp. 105-114.