Μυοσκελετικές Διαταραχές & Διαχείριση Πόνου

Μυοσκελετικές Διαταραχές & Διαχείριση Πόνου

Ο βελονισμός είναι μία ασφαλή και αποτελεσματική θεραπεία για ένα ευρύ φάσμα ορθοπεδικών, νευρολογικών και μυοσκελετικλων προβλημάτων. Αυτό σήμερα επαληθεύεται από εκατοντάδες κλινικές μελέτες και μαρτυρίες ασθενών σε όλο τον κόσμο. Ως αποτέλεσμα, η χρήση του βελονισμού είναι ευρέως αυξημένη σε ασθενείς με διάφορες διαταραχές του μυοσκελετικού συστήματος όπως ο χρόνιος πόνος στον αυχένα, πόνος στους ώμους, οσφυαλγία, οστεοαρθρίτιδα του γονάτου και αθλητικούς τραυματισμούς.

Επιπλέον, ο βελονισμός έχει βρεθεί να είναι ευεργετικός σε περιπτώσεις στις οποίες αναλγητικά και αντι-φλεγμονώδη φάρμακα υπήρξαν αναποτελεσματικά ή παρουσίασαν παρενέργειες. Ο βελονισμός δεν παρέχει μόνο μακροπρόθεσμη αναλγησία, αλλά επίσης αυξάνει την κυκλοφορία στις πληγείσεις περιοχές και μειώνει τις φλεγμονές.

Ο βελονισμός μπορεί να προσφέρει σημαντικά αποτελέσματα στην θεραπεία του χρόνιου πόνου. Πολυάριθμες μελέτες και εργαστηριακές δοκιμές προσφέρουν σήμερα αποδείξεις για την αποτελεσματικότητα της αναλγητικής δράσης της αρχαίας αυτής θεραπευτικής μεθόδου, καθώς και εξήγηση του μηχανισμού εφαρμογής του. Φαίνεται ότι ο βελονισμός με ή χωρίς ηλεκτρική διέγερση, μεταφέρει ερεθίσματα σε συγκεκριμένα όργανα μέσω του αυτόνομου νευρικού συστήματος καθώς και σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου και άλλων ιστών, οδηγώντας  σε έκκριση ενδορφινών. Η αύξηση των ενδορφινών ως ενδογενών οπιοειδών του σώματος, εξηγεί πώς ο βελονισμός μπορεί να ανακουφίσει από τον πόνο, την κατάθλιψη και τις αλλεργίες.

Λόγω των παρενεργειών της μακροχρόνιας φαρμακευτικής θεραπείας για τον πόνο και τους κινδύνους εξάρτησης που υποκρύπτουν, ο βελονισμός μπορεί να θεωρηθεί ως μία μη-φαρμακευτική αποτελεσματική μέθοδο επιλογής για τη θεραπεία πολλών χρονίων επώδυνων καταστάσεων.